Tarte tatin opskrift – æblekage bagt omvendt

2010-12-13
  • Portioner: 1 person
  • Tilberedningstid: 50m

Æbledesserter er min favorit, men tarte tatin er helt klart min favorit. Der kommer ikke noget op på siden af det. Det er ofte svært at lave det simpelt, og det er her tarte tatin vinder. Den er både nem at lave og består af uhyre simple elementer – mørdej, æble og karamel.

Navnet tarte tatin stammer fra søstrene Tatin, som lavede en omvendt bagt æblekage.

Denne opskrift er lavet til at portionsanrette. Jeg har købt nogle små ildfaste forme i Søstrene Grene som passer perfekt til én person; en slags “tarte tatin form”. Du kan blot gange opskriften op med antallet af munde der skal mættes – og evt. benytte en hel pande, hvis du har lyst.

Ingredienser (“fyld”)


30 g smør
60 g rørsukker
ét madæble f.eks. Belle de Boskop

Ingredienser (sød mørdej)


62,5 g hvedemel
Et lille nip salt
15 g flormelis
42,5 g smør
0,25 æg
[ad#StjerneskudPostcontentLarge_19092010]

Metode

Trin1

Saml mørdejen ved at samle og blande de tørre ingredienser godt. Smuldr smørret i blandingen. Når det har en god konsistens, så samles dejen med ægget. Læg det på køl.

Trin2

Skræl æblerne og skær dem i 8 både. Kassér to af bådene. Varm 60 g sukker og 30 g smør på en pande og lad det blive til karamel. Lige før karamellen er færdig tilsættes æbleskiverne og steges med indtil yderkanten af æblerne bliver bløde og karamellen hænger ved. Put æblerne i en form og hæld evt. lidt af karamellen ved.

Trin3

Efter dejen har hvilet (egentlig i en time, men 20 minutter går også an) skal den rulles ud. Med en udstikker eller lignende (stor kop eller skål) udstikkes en top. I dejen er der ca. til tre toppe. Put en top ovenpå æblestykkerne.

Trin4

Bag i ovnen på 200 g i ca. 20 min. Tag tærterne ud af ovnen og lad dem hvile et par minutter. Vend formen om på tallerkenen og lad formen arbejde. Efter 30 s lander tærten flot på tallerkenen (den skal nogle gange have et lille skub).

Trin5

Tærten skal serveres straks. Da den er ret sød, så synes jeg, at den skal serveres med noget syrligt. Jeg holder selv af creme fraiche, men tærten kan også serveres med Creme Chantilly, vaniljeflødeis, yoghurtis eller blot med lidt vanilje og sukker blandet i creme fraichen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(5 / 5)

5 5 1
Bedøm denne opskrift

1 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
  • Dildolie

  • Hjemmelavet grov sennep

  • Salade Lyonnaise

  • Opskrift på Gateau Marcel – chokoladekagen over alle kager

  • Hurtig sød mørdej til bund i søde tærte