Hjemmelavet hyldeblomstsaft med hyldeblomst

2009-10-05
  • Portioner: 3 liter saft
  • Tilberedningstid: 2:00 t

Hyldeblomstsaft er en ældre saft, som har været kendt i de ”gamle” danske køkkener. Blander du det med vand får du den kølende hyldeblomsdrik. Det fik en renæssance omkring årtusindskiftet og står nu på alle hylder i supermarkedet. Men vær opmærksom på, at det hjemmelavede smager meget bedre (og anderledes) end den købte variant! Det smager herligt på en varm sommerdag, men er også god som velkomstdrink blandet med en mousserende vin.

Opskriften har stammer oprindeligt fra en webside, som ikke kan fremsøges længere. Den er tilpasset år efter år med de smagsindtryk, som vi ønsker saften skal have og er nu brugt i 4 gange.

Ingredienser


20 – 40 skærme hyldeblomst
1700 g rørsukker (Det kan erstattes med almindelig roesukker eller blanding. Rørsukker giver en lidt mere karamelagtig smag. Vi bruger ca. 1 del almindelig og 1 del rørsukker)
brev citronsyre
2 økologiske citroner
3 tsk Atamon (Hvis saften fryses ned og tages op efter behov, burde man kunne nøjes med et minimum af Atamon; måske slet intet)
2 liter kogende vand
[ad#StjerneskudPostcontentLarge_19092010]

Metode

Trin1

Hold øje med hyldeblomsterne. De skal helst plukkes, når alle blomsterne er sprunget ud og nogle af dem er afblomstret eller svedne. Desuden skal de helst ikke være våde af regn. Når man plukker dem vil man tydeligt kunne se grøn-gul pollen falde fra blomsterne. Pollene er meget store, så der brude ikke være fare for pollenallergi selvom det kan kløe en lille smule på armene. På dette tidspunkt er de perfekte til at blive plukket. Det kan gå meget hurtigt med afblomstringen – fra 1/3 mangler at springe ud til alle er afblomstret kan ske på 3 dage. Skærmene kan bare ”rives” af med hænderne. Medbring en rive – så er det nemmere at nå de store skærme i toppen af træet.

Trin2

Når du kommer hjem med skærmene, klippes større stilke af blomsterne, så det primært er ”blomsterne”, som udgør hovedingrediensen og ikke stilkene. Der skal bruges ca. 20 store eller 40 små skærme per batch.

Trin3

De to citroner skæres i skiver.

Trin4

I en store gryde hældes blomster, sukker, citroner, citronsyre og Atamon i. Dette overhældes med 2 liter kogende vand. Lad blanding afkøle med omrøring engang imellem.

Trin5

Blanding skal nu stå afkølet – helst i køleskab i 5 dage. Blandingen skal omrøres minimum en gang dagligt for at sikre, at sukkeret ikke falder til bunden.

Trin6

Efter 5 dage kan blanding sis og hældes på flasker. Man kan med fordel gemme gamle kartoner fra f.eks. mælk og bruge disse til nedfrysning. For at undgå mælkebakterier kan en almindelig frysepose fore det indvendige af mælkekartonen, som efter påfyldning kan lukkes med elastik. Ved nedfrysning skal mindre konservering bruges og man har frisk, hjemmelavet, økologisk saft året rundt.

Trin7

Tiden kan evt. afkortes efter smag, idet hyldeblomsterne vil afgive bitterstoffer især fra stilkene, hvis de trækker for lang tid. Hver batch giver ca. 3 liter saft som kan blandes efter smag i omegnen af 1:5.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(0 / 5)

0 5 0
Bedøm denne opskrift

0 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
  • Salat med bøf og ostebrød

  • Ærtesuppe med bacon, mandel og croutoner af rugbrød

  • Dildolie

  • Hjemmelavet grov sennep

  • Hjemmelavede rødbeder (syltede)