Hjemmelavet mayonnaise opskrift

2010-02-11
 • Portioner: 4 personer
 • Tilberedningstid: 20m

Mayonnaise smager fantastisk, men hvis du selv laver mayonnaisen fra bunden, så skal du være klar på en oplevelse af de helt store. Hjemmelavet mayonnaise er bare bedre.

Jeg har tit hørt, at det er vanskeligt at lave, men hvis man bare bruger to råd: 1) æggeblommen og olien skal have samme temperatur og 2) hæld meget lidt olie i; især fra starten. I virkeligheden indgår olien og æggeblommen i en såkaldt emulsion, dvs. to væsker som ikke er opløselige i hinanden kan blandes idet en emulgator tilsættes for at nedsætte overfladespændingen.

Jo mere olie, du kommer i mayonnaisen, desto mere fast vil den blive. Hvis mayonnaisen bliver for tyk, så kan du tilsætte lidt vand under omrøring uden at mayonnaisen skiller. Opskrift på mayonnaise kan blandes med et utal af ting for at få forskellige retter – f.eks. chili til en chili mayonnaise eller hvidløg til aioli.

Ingredienser


1 pasteuriseret æggeblomme
3 dl smagsneutral olie f.eks. vindruekerneolie, majsolie eller rapsolie, men ikke olivenolie, da den har for kraftfuld en smag
1 tsk sennep
1-2 tsk hvidvinseddike
Saften af ¼ citron
Salt – meget, mere end man skulle tro
Friskkværnet peber
[ad#StjerneskudPostcontentLarge_19092010]

Metode

Trin1

Bland alle ingredienserne sammen foruden olien. Under konstant omrøring, tilsættes et par dråber olie. Når dette er rørt ud, tilsættes lidt mere. Dernæst tilsættes en teske-fuld som røres ud. Og så endnu en teske-fuld. Mayonnaisen begynder at tykne og du kan hælde mere og mere af olien i mayonnaisen per gang. Stop med at tilsætte olie, når du synes konsistens er tilstrækkelig.

Trin2

Denne grundopskrift kan tilsættes forskellige smagsnuancer for at opnå forskellige mayonnaiser. Tilsæt for eksempel et lille fed hvidløg fra starten for at lave aïoli. Eller tilsæt dild til sidst for at lave en dildmayonnaise og server med friskkogte jomfruhummer-haler. Mulighederne er ubegrænsede.

Kommentarer (6)

 1. skrevet af Sofie ON 23. maj 2018

  Tak for vand-tippet. Her i huset har børnene klaget over konsistensen, når mayonnaisen var hjemmelavet
  Vh Sofie.

   
 2. skrevet af Alex Steninge Jacobsen ON 23. maj 2018

  Hey Sofie,

  Det var sørme så lidt. Rart at ikke alle køber det på tube 🙂

  God dag

  Alex

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(0 / 5)

0 5 0
Bedøm denne opskrift

0 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
 • Dildolie

 • Hjemmelavet grov sennep

 • Salade Lyonnaise

 • Opskrift på Gateau Marcel – chokoladekagen over alle kager

 • Hurtig sød mørdej til bund i søde tærte