Samosa opskrift med vegatar indhold fra Indien eller Pakistan

2009-10-09
 • Portioner: 40 stk
 • Tilberedningstid: 2:00 t

Samosa er dejlige fyldte frituretrekanter, som er gode til forretter eller evt. som tilbehør til en større indisk middag. Omend denne opskrift stammer fra et indisk madkursus, så findes samosa i mange afskygninger og mange køkkener, bl.a. i det fleste mellemøstlige og f.eks. det pakistanske.

Ingredienser (dej)


400 g hvedemel
2 tsk salt
5 spsk olie
ca. ¼ L vand

Ingredienser (kartoffelfyld)


1½ kg kartoffel
6 spsk olie
2 løg
2 spsk finthakket ingefær
200 g frosne ærter
3 tsk spidskommen
1½ spsk salt
1½ spsk paprika
1 spsk garam masala
2 tsk amchoor (mango pulver, som kan købes i de pakistanske eller indiske købmænd på Vesterbro)
2 friske grønne chili eller 1 tsk tørret chili

Ingredienser (“klister”)


1 dl hvedemel
vand
[ad#StjerneskudPostcontentLarge_19092010]

Metode

Trin1

Kartoflerne koges og hviler. Imens de koger, laves dejen. Bland mel med salt og olie i en skål og smuldr det med fingrene. Kom vandet i lidt ad gangen og ælt dejen, så den rulles til en kugle. Det kan evt. være nødvendigt at tilsætte mere vand. Det er selvøfølgelig nemmest med en køkkenmaskine. Tryk dejen flad ud på et bord bestrøet med mel og bliv ved med at ælte til den er glat og smidig. Formen dejen til en kugle, pensl den med olie og læg den i en skål, der dækkes med et viskestykke. Lad dejen stå i ca. 30 minutter.

Trin2

Lav to samosadejstykker på følgende måde: Tag 1/20 dej og rul det til en lille kugle på ca. 5 cm i diameter. Husk at tildæk resten af dejen, da dejens overflade ikke må blive tør. Rul den lille dejkugle ud til et rundt stykke på ca. 8 cm i diameter og lav ialt 20 kugler/flader på denne måde. Pensl stykkerne med en lille smule olie og smudlr mel på alle 20 stykker. To og to tages stykker og lægges mod hinanden - melflade mod melflade - så man ialt har 10 "sandwiches". Disse rulles derefter ud til en sammenhængende rund "pandekage" med en diameter på 25 cm. "Pandekagerne" varmes herefter på en pande under høj varme i 2-4 minutter. hvor de blot vendes et par gange, da de ikke må blive brune. Mens de er varme, skal de skilles ad så man ud af én stor "pandekage" for to samosastykker. Dette gøres ved alle sammen, så man har 20 runde stykker som har været varme. Alle disse stykker halveres, så man står med 40 halvmåner.

Trin3

Kartoflerne har kogt og hvilet mens brødet blev lavet. De kogte kartofler skæres i små terninger ca. 2 x 2 cm, helst mindre. Hak løget fint. Varm olien i et stegepande og svits løgene. Tilsæt dernæst spidskommen og ærter, og sørg for at vandet fra ærterne fordamper. Tilsæt herefter ingefær, chili, paprika, chili, garam masala og amchoor. Lad det samle sig i et par minutter og tag gryden af varmen. Vend kartoflerne forsigtigt heri. Afkøl blandingen inden samosaerne samles.

Trin4

Klisteret laves ved at melet piskes med vandet til det ligner en tyk pandekagedej. Klisteret bruges til at holde sammen på samosaformen.

Trin5

Tag en halvmåne og smør klister på kanterne. Dan en kegle eller et kræmmerhus og fyld 1 - 1½ spsk fyld i og tryk den åbne ende sammen. Tag hellere for lidt i starten og øg mængden: At samle samosaerne kan være besværligt. Bliv ved indtil alle 40 samosa er samlet.

Trin6

I en gryde varmes olie på til at friturestege samosaerne. Temperaturen skal ligge omkring 175 °C. Frituresteg 4 - 5 samosa ad gangen til de er gyldne og sprøde. Samosaerne kan gemmes og senere opvarmes i ovnen. Server samosa med imli chutney. I en anden opskrift serveres græsk yoghurt 10% med blot salt og peber i, som er et fantastisk alternativ.

Kommentarer (3)

 1. skrevet af Natasja ON 19. september 2012

  Hej. Kan man undgå at friture-stege samoaerne – altså, findes der en anden måde at bage dem på?

  DBH Natasja

   
 2. skrevet af Alex Steninge Jacobsen ON 20. september 2012

  Hej Natasja,

  Jeg har tidligere med en anden type dej blot puttet dem i ovnen penslet med olie. Jeg vil tro, at du sagtens kan bruge samme taktik her. Hvis du har mod på at prøve, så lad mig endelig høre, hvordan det gik.

  Med venlig hilsen

  Alex

   
 3. skrevet af Heinz ON 4. december 2012

  Vil bare sige at jeg ikke putter de udrullede stykker på en pande men laver “kræmmer husene” direkte putter fyld i, og så er de klar.

  Desuden er ananas raita et andet godt bud på hvad der kan serveres til

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(4.5 / 5)

4.5 5 4
Bedøm denne opskrift

4 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
 • Indisk raita opskrift med pakori/boondi

 • Naan brød – tilbehør til indisk mad

 • Hjemmelavet æble-mango chutney

 • Mynte chutney (pudina chutney)

 • Indisk lam i karry opskrift