Bistro mad: Boeuf bourguignon eller bøf bourguignon opskrift – rødvinsbraseret oksekød

2011-12-02
 • Portioner: 6 personer
 • Tilberedningstid: 3:30 t

Boeuf bourguignon er en af de meget traditionelle retter fra det franske køkken. I sin enkelthed minder det meget om opskriften på den tilsvarende traditionelle franske opskrift Coq au Vin.

Bøf bourguignon er i princippet blot braiseret oksekød i vin. Braisering betyder, at oksekødet simrer ved meget svag varme i meget lang tid. Det braiseres i rødvin. Da kogetiden er lang, så indeholder det bedste kød fedt og senere, som den lange kogetid kan være med til at mørne.

Boeuf bourguignon er en ret og opskrift til de kolde vintermåneder, da retten er meget smagstung.

Ingredienser


4 laurbærblade
1 tepose med krydderier: 4 enebær, 6 allehånde, 25 peberkorn, 2 nelliker og lidt muskatnød
1 kg oksekød tykkam(eller andre alternativer, men ikke magert kød)
oksebouillonterning
200 g bacon
2 gulerødder i halve
2 gulerødder i tern
1 løg i halve
2 hvidløg
10 skalotteløg
1 tsk salt
500 g champignon
3/4 flaske rødvin
Persille
[ad name=”StjerneskudPostcontentLarge_19092010″]

Metode

Trin1

Oksekødet skæres i 4 - 6 store stykker. De svitses hårdt af i kort tid i en gryde med smør. Brun af i to omgange, så kødet ikke kommer til at koge fordi gryden bliver for kold.

Trin2

Alt kødet, 2 gulerødder, 2 hvidløg, 1 løg halveret, salt, bouillonterning, laurbærblade og rødvin kommes i gryden. Tilsæt vand, så suppeelementerne er tildækket. Kog suppen og skum de første 10 minutter. Tilsæt dernæst teposen med krydderier og lad retten simre i 2½ - 3 timer indtil kødet er mørt.

Trin3

Imens klargøres resten af ingredienserne. Champignoner deles i 4, halve eller steges hele i olie. Skalotteløg deles i 8 stykker; fra top mod bund, så alle skalotteløgsstykker indeholder en del af løgbunden. Dermed forbliver det meste af løget samlet under tilberedningen. De steges på en pande i 30 minutter på panden under svag varme. Derefter tilsættes i 1 dl vand, 1 spsk sukker og ½ terning oksebouillon. Kog ind til, så løgene karamelliseres en anelse på ydersiden. Svits bacon gyldent på en pande. Svits tilsvarende gulerødder i tern meget kort.

Trin4

Når suppen er færdig sis den. Suppen koges ind til ca. halvdelen og jævnes eventuelt med en meljævning. Jeg synes, at saucen skal være meget letløbende og jævner ofte ikke. Smag til med salt, peber og et glas rødvin.

Trin5

Kødet skæres i stykker, som er en anelse større end mundrette stykker. Saml champignon, skalotteløg, bacon, gulerødder og kød i "suppen" og varm igennem. Drys med persille og server straks.

Trin6

I det klassiske franske bistro køkken serveres boeuf bourguignon med pommes sarladaises, som Bergholt har en god opskrift på. Det kan dog blive voldsomt at kombinere den fede boeuf bourguignon med kartofler stegt i andefedt. Derfor plejer jeg at servere retten med en god kartoffelmos og en salat, f.eks. opskriften på den lette sommer salat.

Kommentarer (3)

 1. skrevet af Nina Holm ON 8. februar 2015

  en meget inspirerende opskrift

   
 2. skrevet af Alex Steninge Jacobsen ON 18. april 2015

  Hej Nina,

  Tak for det 🙂 Jeg synes også, at den er ret god

  Med venlig hilsen

  Alex

   
 3. skrevet af Anette ON 27. september 2015

  Super opskrift ?

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(5 / 5)

5 5 1
Bedøm denne opskrift

1 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
 • Dildolie

 • Hjemmelavet grov sennep

 • Salade Lyonnaise

 • Opskrift på Gateau Marcel – chokoladekagen over alle kager

 • Hurtig sød mørdej til bund i søde tærte