Chana Dal (kikærter i karry)

2009-10-13
 • Portioner: 4 - 6 personer
 • Tilberedningstid: 60m

Denne vegetariske ret er nem at lave og er et dejligt modstykke til de ellers meget fede og fyldige karry retter. Chana Dal har ikke den samme grundopskrift som karry og ligner i nogle tilfælde det mest suppe. Denne opskrift er mere sammensat og spises med ris og brød.

Ingredienser


3 dåser kikærter eller 200 g tørrede der er udblødt natten over iflg. anvisningen på pakken
1½ tsk salt
1½ L vand
1 dl olie
1½ tsk stødt spidskommen
1 spsk frisk finthakket ingefær
2½ tsk garam masala
1 spsk paprika
1½ tsk chana masala (kan købes i de pakistanske eller indiske købmænd på Vesterbro)
2 tsk amchoor (mangopulver)
1 løg
3 friske grønne chili
100 g grofthakket frisk koriander
[ad#StjerneskudPostcontentLarge_19092010]

Metode

Trin1

Hæld kikærter - enten fra dåse eller udvandede - i en sigte og skyl dem med vand. Kom dem i en gryde med salt og 1 L vand. Man skal koge kikærterne først. Kogetiden er angivet nedenfor:

Trin2

OprindelseKogetid for kikærter
Kikærter fra dåseKikærter kogetid er 15 min
Kikærter udvandet natten over (hvor vandet kasseres)Kikærter kodetid er 1 time

Trin3

Kog kikærterne til de er møre og kasser vandet. Varm olien op i en pande eller wok. Har man ghee, er det også et godt alternativ til olie, da retten så får en anderledes smag. Tilsæt spidskommen, paprika, garam masala, kikærterne i og steg dem et øjeblik. Tilsæt dernæst 0,25 L vand, chana masala og amchoor.

Trin4

Kog det under stadig omrøring i ca. 15 minutter. Imens hakkes løgene i strimler på den lange led. Tag gryden af bluset og mix med løg, chili og koriander - og server retten straks. Der er en af de fantastiske indiske vegetar retter.

Kommentarer (2)

 1. skrevet af max ON 3. april 2015

  Jeg tror ikke det er helt korrekt at kalde denne ret for chana dal. De hele kikærter kaldes chana, mens chana dal er mindre kikærter, der er splittede og har fået fjernet skallen. Jeg mener man ville kalde denne ret for chana masala, som tilfældigvis er min foretrukne morgenmad, når jeg er i Panjim. Den serveres som en lille portion med enten bløde boller eller boller med sprød skorpe og sej krumme, det er en sjov blanding mellem portugisisk og indisk, en kop kaffe/mælk serveres til. Udenfor Goa serveres den med roti, og man støder nok oftere på chana dal, som er en af de mange dal variationer der danner grundlaget for de fleste “meals” en tallerken med mere end 5 små retter, typisk 3 vegetar retter, yoghurt, salat (rå løg evt skived agurk), pikles, ris og chapatti/roti, en non veg version vil typisk have fisk, kylling eller mutton (ged) som een af retterne.

   
 2. skrevet af Alex Steninge Jacobsen ON 18. april 2015

  Hej Max,

  Din feedback er garanteret helt korrekt. Det er ikke min opskrift, men min indiske underviser/kok. Selvom det garanteret er korrekt, så vælger jeg i respekt for hende at bibeholde denne titel. Tak for opklaringen. Det er fedt!

  Med venlig hilsen

  Alex

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(5 / 5)

5 5 1
Bedøm denne opskrift

1 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
 • Indisk raita opskrift med pakori/boondi

 • Naan brød – tilbehør til indisk mad

 • Hjemmelavet æble-mango chutney

 • Mynte chutney (pudina chutney)

 • Indisk lam i karry opskrift