Vitello tonnato – kalvekød i tunsauce

2011-01-23
 • Portioner: 4 personer som hovedret. 8 personer som forret
 • Tilberedningstid: 1:30 t

Vitello tonnato er en af de typiske og klassiske primi’er (første hovedret) fra det italienske køkken. Omend Vitello tonnato retten ikke i arbejdstid tager lang tid, så tager den 2-3 dage i kalendertid, så man skal give sig god tid.

Vitello tonnato er fra Piemonte området i Italien og betyder noget i retning af “Kogt kalv i tunfiskecreme” eller mere mundret “kalvekød i tunsauce” – serveret kold. Sammensætningen kan lyde en anelse sær i danske ører, men det smager fabelagtigt. Du kan sagtens nøjes med vitello tonnato med brød og en salat til aftensmad.

Ingredienser (kalv)


650 g kalvesteg
2 løg
2 glas hvidvin
2 store gulerødder
2 nelliker
3 laurbærblade
2 stænger bladselleri
1 oksebouillon terning

Ingredienser (tunsauce)


150 g tun
saft fra 1 citron eller 1½ lime
3 æggeblommer
1½ dl olivenolie
½ dl smagsneutral olie, f.eks. vindruekerne eller raps
1 – 2 tsk salt
peber
3 tsk kapers
2 ansjosfilletter
2 tsk hvidvinseddike
1 tsk dijonsennep

[ad name=”StjerneskudPostcontentLarge_19092010″]

Metode

Trin1

Puds kalvestegen af, dvs. fjern sener, fedt og lignende. Finhak det ene løg og den ene gulerod. I en madpose lægges kalvestegen, hvidvin, det finthakkede løg og gulerødder, 2 laurbærblade og 2 nelliker. Lad kalvestegen stå i 24 timer.

Trin2

Tag kalvestegen op. Snør den ind med madsnor, så den bliver flot rund. Sigt marinaden. Skær resterende løg og gulerod i meget grove stykker (2-3) og skær ligeledes bladselleri i store stykker. Put grøntsager, marinade, kalvesteg, laurbærblad og oksebouillon terningen i en gryde med vand, så den akkurat dækker stegen.

Trin3

Kog stegen i ca. 40 minutter. I mange opskrifter står 1 - 2 timer, men for denne steg størrelse, er det alt for meget. Afkøl stegen i vandet. Det tager ca. 1½ time. Tag stegen op og lad den afkøle i køleskabet yderligere 1 time. Skær den derefter i så tynde skiver, som muligt.

Trin4

Imens stegen er i køleskabet, laves tun saucen: Lav en mayonnaise af æggeblommer, olie, salt, hvidvinseddike, peber og dijonsennep i en blender. Olien tilsættes laaangsomt i starten. Se fremgangsmåden på opskriften her: Sådan laver du hjemmelavet mayonnaise. Sørg for at lade tunen afdryppe. Tilsæt resten af "tun sauce ingredienserne" og blend til du får en fin, ensartet masse.

Trin5

Læg kalvestegsstykkerne i et lag på et fad eller et antal tallerkener. Hæld tun saucen over og lad det hvile på køl i minimum 1 time. Put lidt capers ovenpå og læg lidt friske citronbåde ved. Server med groft brød, en kølig hvidvin og eventuelt grøn salat.

Kommentarer (3)

 1. skrevet af Newyorkerbyheart ON 23. januar 2011

  Det er bare en af mine yndlingsretter, men har aldrig prøvet at lave det selv – ikke med kalv i hvert fald. Jeg har prøvet det med roastbeef og det er også godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

   
 2. skrevet af Alex Steninge Jacobsen ON 23. januar 2011

  Ja, jeg tænkte, at du nok havde haft fingrene i det 😉 Hvordan laver du roastbeefen? Som en almindelig grydesteg eller koger du den som kalvestegen?

   
 3. skrevet af Newyorkerbyheart ON 23. januar 2011

  Det er lidt forskelligt. Nogle gange koger jeg den og bruner den bagefter, andre gange bruner jeg den og kommer den i ovnen. Men den skal være rosa, ligesom helt almindelig roastbeef, det er i hvert fald sådan jeg bedst kan lide det. Det smager virkelig godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er amatørkok på 16. år..

Mere fra denne kok »
Gennemsnitlige medlemsbedømmelse

(2 / 5)

2 5 2
Bedøm denne opskrift

2 folk bedømte denne opskrift

Lignende opskrifter
 • Dildolie

 • Italienske kødboller opskrift med pasta

 • Tomatsauce (marinara sauce) til pasta

 • Rigatoni ai quattro formaggi (pasta med ostesauce af 4 slags ost)

 • Spaghetti Carbonara opskrift – italiensk opskrift på pasta med bacon og fløde